نقش رستم ،سنگ نگاره و گور صخره ای
مجموعه نقش رستم یکی از مهمترین و زیباترین آثار سرزمین پارس است. این مجموعه در نزدیکی تختجمشید (حدود ۷ کیلومتر) و در کوه حاجیآباد (نقش رستم) واقع گردیده است.
در نقش رستم آثار سه دوره مهم تاریخی به چشم میخورد، آثار دوره ایلامی (از ۲۰۰۰ تا ۶۰۰ پیش از میلاد) آثار دوره هخامنشی (از ۶۰۰ تا ۳۰۰ پیش از میلاد) و دوره ساسانیان.

هخامنشیان در دوره داریوش بزرگ به بعد ،نیز همانند پیشینیان خود (مادها) به ایجاد آرامگاههای صخرهای پرداختند، در نقش رستم آرامگاهها، کعبه زرتشت و معبد آناهیتا از دوره هخامنشیان به جای مانده است .
آرامگاههای پادشاهان هخامنشی از سمت راست به ترتیب متعلق به خشایارشا، آرامگاه داریوش بزرگ، اردشیر اول و داریوش دوم میباشند.

نمای آرامگاهها که همگی ۲۲ متر ارتفاع دارند شبیه به صلیب هستند که قدمتی چند هزار ساله در فرهنگ ایرانی و ساکنان این سرزمین دارد. این نما به سه قسمت تقسیم شده است.
در قسمت پایین صاف و بدون نقش است، بخش وسط که بصورت افقی با استفاده از عناصر معماری با قسمت پایین تضاد پیدا کرده و قسمت بالایی که فقط جنبه تزئینی دارد با قسمت وسط تناسب هنری ویژهای پیدا کرده است.

در نقش برجسته آرامگاهها پادشاه که کمانی در دست دارد در بالای سکو دیده میشود و در برابر پادشاه نقش اهورامزدا قرار دارد.
در هریک از این نقوش دو آتشدان نقش شدهاند که آتش مقدس در آنها در حال سوختن است.
در پایین سکو نمایندگان ۲۸ ملت تابعه، تخت شاهی را با دستهای خود نگه داشتهاند و بدینوسیله گسترش و شکوه حکومت هخامنشی را به صورت بارزی نشان میدهند.

تیم اینجاست در کنار سفر به تخت جمشید بازدید از این مجموعه باشکوه را به گردشگران توصیه مینماید.
مطلب بسیار آموزنده بود تشکر از شما